Tankeundertrykkelse

|

Søvn, kosthold og trening regnes som de tre viktigste helsesøylene. 40 % av oss har til enhver tid problemer med søvn. Søvnvansker kan handle om mange ting, men hovedårsaken er et galopperende sinn. Det vil si at man forsøker å falle til ro, men tankene fortsetter å kontemplere problemer, utfordringer eller prosjekter som opptar vår oppmerksomhet. Evnen til å «ikke tenke», eller la hodet få hvile, kan med andre ord være en utfordring. Det er imidlertid ikke mulig å stoppe tanker. Mange prøver å undertrykke tanker, men det fører ofte til mer grubling, indre spenninger, uro og en slags psykologisk flukt fra oss selv. Ofte er det nettopp flukten fra tanker eller psykisk ubehag som er selve roten til psykiske plager. Derfor kan man ikke unngå tanker og følelser som dukker opp i bevisstheten, men man kan velge å ikke la seg rive med. Man kan velge å la tankene komme og gå. Med en gang man forsøker å undertrykke en tanke som virke ubehagelig eller farlig, har man inngått i et prosjekt som umulig kan lykkes. Man må nærmest ansette en psykologisk dørvakt som passer på at den ubehagelige tankene ikke kommer inn i oppmerksomheten vår. For å unngå dette, må dørvakta hele tiden være klar over hvilken tanke vi har behov for å unngå, og når dørvakta undersøker dette, blir vi oppmerksomme på nettopp den tanken vi ikke ønsker. Prosjektet mislykkes fordi forsøk på tanke-undertrykkelse har motsatt effekt: Istedenfor å unngå tanken, binder vi den til vår oppmerksomhet ved at den psykologiske dørvakta hele tiden ser etter tanken for å stoppe den.

 

Vi kan ikke endre tankene våre eller innholdet i tankene vår i særlig grad. Det kan hende vi klarer det en stund, men det er sjelden en varlig løsning. Isteden må vi endre holdningen vi har til tanker og følelser, eller hvordan vi tenker om det å tenke ubehagelige tanker. Tanken kan egentlig ikke skade oss, og de representerer aldri virkeligheten på en absolutt måte. Det kan være viktig å ta hensyn til det som dukker opp i bevisstheten, men ikke alltid, ikke rett før man skal sove og ikke hvis man bruker overdrevent mye energi på grubling og bekymring. Da må man lære seg at tanker ikke egentlig er farlige, at de ofte lurer oss inn i mentalt utmattende aktiviteter, og at vi kan velge å ikke henge oss på tankenes forførende vesen.

 

I den forbindelse finnes det flere teknikker som kan hjelpe, og evnen til å fokusere opperksomhet til et «mental fristed» er blant de mest kjente. Det vil si at man søker ro ved et bilde i fantasien, eller et lydbilde, hvor man ikke tar med seg hverdagslivets tjas og mas eller grubling. Her på SinnSyns mentale treningsstudio har vi fått hjelp av en grafisk designer til å lage noen virtuelle fristeder. Hvis du klarer å se for deg et godt sted, akkopagnert av avslappende lyder fra naturen, kan det være veien til sjelefred og hvile.

 

I appen for SinnSyns mentale helsestudio finner du både guidet meditasjon og en rekke lydbilder som egner seg for mental restitusjon. I tillegg finner du mange andre seksjoner som bruker psykologifaget som verktøy for et dypdykk i vårt indre psykiske liv.Vi ser på muligheten for ulike varianter av vekst og selvutvikling med psykologi, fysisk aktivitet og meditasjon som bakteppe.