Leggetid

|

Nesten 40 % av alle mennesker har problemer med å sove i perioder. Samtidig vet vi at søvn er ekstremt viktig for vår helse. Søvnproblemer kan ha mange årsaker, men ofte handler det om at vi ønsker å hvile, men ikke klarer å avslutte mentale prosesser. Kanskje er vi ivrige og engasjerte med hensyn til et nytt prosjekt, eller vi gruer oss til morgendagens utfordringer, eller vi forbanner en episode som skjedde i forrige uke. Hvis vi aktivt tenker på ting, er det vanskelig å sovne. Akkurat som det er vanskelig å sove dersom vi spaserer rundt på soverommet og ikke legger oss ned i sengen. Aktiviteten forhindrer søvn, og da er spørsmålet hvordan vi kan finne mental hvile for å roe ned, slappe av og kanskje med den hensikt å falle i søvn.

 

Blant de teknikkene som har god effekt på «mentale overbelastninger» og vanskeligheter med å slappe av, er evnen til å etablere et fristed i sin egen fantasi. Noen ser for seg et trygt og godt sted hvor man bare kan være, uten å tenke eller gruble. Mens meditasjon ofte handler om å konsentrere seg om pusten, nettopp for å forankre oppmerksomheten slik at den ikke virrer av sted på ulike bekymringsfulle tankebaner, er et indre rom også et «sted» hvor oppmerksomheten kan forankres for å hvile. Ofte er et slikt «mentalt fristed» inspirert av plasser vi har vært før, og ofte er de knyttet til en bestemt fornemmelse, og kanskje et lydbilde. Regn og andre naturlyder virker stress-dempende på mennesker, og derfor har vi på SinnSyn-appen utviklet noen «virtuelle fristeder» med den mektige naturen som bakgrunn. Kanskje kan våre designede fristeder fungere som en inspirasjon for utviklingen av ditt eget mentale landskap. Kanskje kan du hvile øynene i bildet, legge fra deg den digitale enheten og la lyden av regn omfavne deg, gi tankene fri fra bekymringer og etablere et sted i ditt indre for mental restitusjon. Her får du et scenario vi har kalt «leggetid». Det er et rom i en flott hytte på fjellet. Utenfor høljer regnet ned, men inne på rommet er det fyr i peisen og lun stemning.

 

Det er altså overdreven tankevirksomhet, problem-analyse og grubling som er hovedårsaken til at mange mennesker har vanskeligheter med å slappe av og hvile. Det er ikke mulig å stopp tanke. Man kan forsøkte å undertrykke dem, men det skaper bare mer spenninger i kroppen og det fører ofte til mer grubling. Poenget er å la alle tanker komme og gå som de vil. Man kan ikke hindre dem, men man kan velge å ikke engasjere seg. Se for deg at du leser en bok i stua, også kommer barna hjem og begynner å krangle. Kanskje må du involvere deg i akkurat denne situasjonen, men la oss si det skjer veldig ofte, og du innser at din involvering bare gjør vondt verre, og at barna egentlig må lære seg å løse sine konflikter uten din hjelp. Da er utfordringen din som følger: Du må fortsette å holde fokus på boka du leser, selv og barna krangler så fillene fyker rundt deg. Det er umulig å ikke høre og se barna, men det er mulig å ikke involvere seg. På samme måte er det mulig å la oppmerksomhetssyke tanker og følelser være i vår bevissthet uten at vi involverer oss. Vi henger oss ikke på tankene, men beholder fokus på for eksempel dette mentale fristedet som skal hjelpe deg å gi hjernen en pause, så den blir klar for å møte natten med dyp søvn.

 

I appen for SinnSyns mentale helsestudio finner du både guidet meditasjon og en rekke lydbilder som egner seg for mental restitusjon. I tillegg finner du mange andre seksjoner som bruker psykologifaget som verktøy for et dypdykk i vårt indre psykiske liv.Vi ser på muligheten for ulike varianter av vekst og selvutvikling med psykologi, fysisk aktivitet og meditasjon som bakteppe.