Psykisk ferie

|

I serien av ulike lydbilder med regn på appen for SinnSyns Mentale helsestudio, har vi etterhvert et stort bibliotek av beroligende lydbilder, både fra det urbane livet, men flest lyder fra naturen. Poenget med disse lydbildene er at naturlyder har en stress-reduserende effekt på mennesker, og derfor kan det fungere som et verdifullt hjelpemiddel for avslapning eller meditasjon. Mange mennesker har problemer med å slappe av, og det skyldes ofte en overstimulert hjerne som på sett og vis blir «overtrøtt». Evnen til å skru av bekymring og annen aktiv tankevirksomhet er viktig for å finne ro, men mange sliter med å finne «av-knappen». Dessuten finnes det sannsynligvis ikke en av-knapp. Hjernen vil alltid produsere tanker og følelser, men vi kan kanskje lære oss å ikke bli så involvert i alt som dukker opp i bevisstheten. En måte å etablere sinnsro på, er å ta litt mer kontroll på hva som fyller vår oppmerksomhet. Istedenfor at den er okkupert med grubling og andre anstrengende aktiviteter, er målet med disse lydbildene å fylle vår oppmerksomhet med naturlyder. Se om du kan la din oppmerksomhet hvile i lyden av regn og fuglesang, en rennende elv eller fuglekvitter i skogen, og gradvis vil du oppleve at annen mental aktivitet fader ut i bakgrunn. Det handler ikke om å slutte å tenke, for de fleste hjerner produserer tanker enten vi vil eller ikke, men vi kan la være å engasjere oss aktivt i tankene. Vi kan holde fokus på naturlydene, og la tanker komme og gå som de vil. Akkurat som vi kan la være å kjefte på barna som krangel og fortsette å lese en bok på tross av all støyen som tilsynelatende krever vår oppmerksomhet. Hjernen er full av tanker og følelser som gjerne vil engasjere oss hele tiden, og noen ganger skal vi det, men vi trenger også mental restitusjon, og særlig før vi skal sove. Ved å la tanker forbli uten å dømme dem eller nappe på deres appell til bekymring eller aktiv kontemplasjon, kan man beholde oppmerksomheten i lydbildet og oppnå verdifull mental og fysisk restitusjon, og det kan være en teknikk for å roe ned hele systemet for å falle i søvn. I appen for SinnSyns mentale helsestudio finner du både guidet meditasjon og en rekke lydbilder som egner seg for mental restitusjon. I tillegg finner du mange andre seksjoner som bruker psykologifaget som verktøy for et dypdykk i vårt indre psykiske liv. Vi ser på muligheten for ulike varianter av vekst og selvutvikling med psykologi, fysisk aktivitet og meditasjon som bakteppe. Psykisk ferie Vi har ferie for å slappe av, restituere og oppleve noe annet. Men stort sett er ferie forbeholdt non få uker i året. De resterende dagene er ofte fylt med masse gjøremål, bekymringer, interesser, relasjoner, klammerier, krav, forventninger og alt annet som legger beslag på vår mentale kapasitet. Det er ingenting galt med det, og vi trenger utfordringer for å fylle livet med innhold som gir mening, men vi trenger også å slappe av i løpet av en dag, selv utenfor ferieperioder.

 

For mange er det utfordrende å slappe av, og for mange er det utfordrende å finne den roen som skal til for å falle i søvn på kvelden til rimelig tid. I den forbindelse finnes det en del teknikker for avslapning. I seksjonen for meditasjon på SinnSyns mentale helsesenter kan du lære mer om hvordan man forankrer sin oppmerksomhet, slik at den ikke lar seg okkupere av tanker som hele tiden finner noe nytt å streve med. For å slappe og og for å falle i søvn, er vi avhengige av at hjernen ikke operere på høygir. Min måte å sovne på involverer den teknikken som jeg presenterer i denne seksjonen, nemlig en form for «happy place». Det vil si at jeg har muligheten til å gå i meg selv, hvile tankene og oppmerksomheten i et rom i fantasien, og dette rommet har jeg skjermet for grubling og alle former for problemløsende aktiviteter. Det er et «mentalt fristed» i mitt eget indre, et feriested i fantasien hvor jeg finner sjelefred, og det har hjulpet meg i søvn utallige ganger. Det kan virke banalt å etabler et «mentalt fristed» for å falle i søvn, men det har vært gull verdt for min egen helse. Det er heller ikke så lett som det høres ut, for tankene kan være svært urolige og vanskelige å temme, noe som gjør at man må trene opp evnen til å hvile i sitt «mentale fristed». Tanker kan være veldig overbevisende, og de kan lett forføre oss inn i grubling. Noen ganger er det lurt å tenke seg godt om for å finne gode løsninger på problemene vi har, men hodet trenger også hvile. Da må vi koble av, og det kan være utfordrende for dem som har en hang til grubling og bekymring.

 

Se for deg at du er buss-sjåfør og du skal kjøre nattbussen på en lørdag. Bussen er befolket av fulle mennesker som roper og skriker og sender deg mer eller mindre irriterende kommentarer. Dersom du begynner å kjefte på de fulle folka, mens du kjører bussen, kan det oppstå en farlig situasjon. Kanskje er det best å ignorere de fulle folka og holde fokus på veien. Du kan ikke unngå å høre de fulle folka, men du kan la være å involvere deg. Av og til er hodet vårt også befolket av fulle folk eller tanker som hyler og vil ha oppmerksomhet. Det som kalles frakoblet oppmerksomhet er evnen til å la tankene være, uten å involvere seg, og nettopp det er kunsten for å roe ned et galopperende sinn før leggetid. Og min teknikk er mentale fristeder.

 

På SinnSyn-appen får du mange eksempler og meditasjonsøkter som omkranser fristeder som kanskje kan inspirere deg i konstruksjonen av ditt eget «mentale rom». Jeg har kalt dette rommet, som egentlig er en svært trivelig terrasse, for «Morgenstund».

 

Det er tidlig morgen en dag på sensommeren. Det er god temperatur, men det har vært regn hele natten og det regner fremdeles. Imidlertid er skyene i ferd med å lette, og lukten av vått gress og frisk luft er fornemmelsen man kan merke på denne terrassen.

 

Kanskje kan du ta med deg denne terrassen inn i din egen fantasi, eventuelt bygge den om etter egne preferanser, og dermed etablere et sted hvor hodet kan hvile. I appen for SinnSyns mentale helsestudio finner du både guidet meditasjon og en rekke lydbilder som egner seg for mental restitusjon. I tillegg finner du mange andre seksjoner som bruker psykologifaget som verktøy for et dypdykk i vårt indre psykiske liv. Vi ser på muligheten for ulike varianter av vekst og selvutvikling med psykologi, fysisk aktivitet og meditasjon som bakteppe.