2022-08-21

15 minutter

I mye selvhjelpslitteratur skrives det om muligheten for å plassere seg selv i «orkanens øye». Det er et ordspill eller en metafor som antyder at midt i en virvelvind er det ganske rolig og stille. Metaforen spiller på opplevelsen av et stressende liv, hvor man virvler avsted med vinden i et hesblesende tempo, mens egentlig er det mulig å ta at skritt til siden og plutselig finne en fredelig plass mitt i et krevende liv.

 

Evnen til å finne ro og hvile, selv om livet vårt til tider oppleves anmassende og vanskelig, er kanskje blant våre viktigste egenskaper. Det betyr ikke at man skal unnvike livets krav for å finne ro, men at man alltid skal vite at det er mulig å ta en pause, hvile hode og finne restitusjon. Uten restitusjon blir systemet overarbeidet og vi vil slutte å fungere.

 

Imidlertid er det ikke alltid lett å finne ro. Ofte legger vi oss ned på sofaen eller senga med den hensikt å hvile, men hodet fortsetter å løse problemer og tankene galopperer videre på morgendagens utfordringer eller aktuelle prosjekter. Vi trenger å bruke vårt mentale maskineri på problemløsning, men vi kan ikke gjøre det hele tiden. Da blir livet et eneste stort problem, og det er ingen tjent med. En teknikk for å slappe av eller falle i søvn, handler om å etablere seg i «orkanens øye», som altså handler om å hvile i et «mental fristed» etablert i fantasien. Man kan forestille seg at man er på en hytte hvor stormen hyler utenfor, mens vi har det varmt og godt foran peisen. Hvis man har et sted man kan gå til i sitt eget hode, som man har valgt å skjerme fra problemløsende eller bekymringsfull mental aktivitet, har man virkelig noe verdifullt.

 

Mange har denne mentaliteten knyttet til et feriested hvor de reiser for å slappe av, men det er kanskje like viktig å ha et slikt «feriested» i sitt eget hodet, slik at man kan gå dit før man legger seg for å roe ned og falle i søvn. Her på SinnSyns mentale helsestudio har vi laget en del eksempler på slike «fantasifulle mentale fristeder» som du kanskje kan bruke som inspirasjon for å lage ditt eget.

 

Her får du et stormfullt lydbilde hvor du kan se for deg at du sitter trygt forvart i et solid hus mens stormen herjer på utsiden. Faktisk er dette lyden av stormen Ophelia. Stormen Ophelia var egentlig å regne som en orkan, og den ble sett på som den verste stormen som har rammet Irland på 50 år, og var også den største østligste atlantiske orkanen som er registrert. Den tiende og siste orkanen på rad og den sjette store orkanen i den svært aktive atlantiske orkansesongen 2017. Ophelia hadde ikke-tropisk opprinnelse fra en kaldfront og oppstod rundt 6. oktober. Fordi den oppstår i et kunstig miljø for storm, forsterket stormen seg jevnt over de neste to dagene, og drev nordover og deretter sørøstover før den ble en orkan 11. oktober. Etter å ha blitt en kategori 2-orkan og svingt i intensitet i løpet av et døgn, intensiverte Ophelia seg til en stor orkan 14. oktober sør for Azorene, og traff øygruppen med kraftig vind og kraftig nedbør. Kort tid etter å ha oppnådd toppintensitet, begynte Ophelia å svekkes da den akselererte over gradvis kaldere vann mot nordøst og mot Irland og Storbritannia. Det er litt av et værfenomen, og kanskje litt i overkant av hva som kan fungere som et meditativt lydbilde, men husk at i orkanens øye er det stille. Kan du la deg omslutte av Ophelia og la tankene flyte fritt uten å engasjere deg tenkning, grubling eller annen mental aktivitet?