Problemer med å slappe av er et utbredt fenomen i dagens samfunn, hvor mange føler et konstant behov for å være produktive. Denne manglende evnen til å gi seg selv tillatelse til hvile kan spores tilbake til både samfunnsmessige forventninger og indre psykologiske mekanismer. Fra et psykologisk perspektiv kan dette ofte være knyttet til et strengt superego, der individet har internalisert høye krav til prestasjon og produktivitet.
I psykologisk litteratur, spesielt innenfor kognitiv atferdsterapi, beskrives dette som en dysfunksjonell tro på at egenverd er knyttet til prestasjon. Når hvile blir assosiert med latskap eller ineffektivitet, kan det skape en følelse av skyld og angst ved tanken på å ta en pause. Dette gjør det vanskelig å slappe av, selv når kroppen og sinnet skriker etter hvile.
Langvarig mangel på hvile kan føre til kronisk stress, redusert mental og fysisk helse, og på sikt utbrenthet. Det er derfor essensielt å utfordre disse dysfunksjonelle tankemønstrene og å lære at hvile ikke bare er nødvendig, men også produktivt på lang sikt. Psykologisk forskning viser at pauser og tid til avslapning forbedrer konsentrasjon, kreativitet og generell velvære.
For mange kan det være nyttig å arbeide med en terapeut for å identifisere og bearbeide de underliggende årsakene til denne motstanden mot hvile, og å lære strategier for å gi seg selv tillatelse til å slappe av uten skyldfølelse.
Hør hele videoforedraget her: https://www.sinnsyn.no/alle-leksjoner-kurs/i/76586453/utmattelse-vs-livskraft