Forholdet mellom stress og utbrenthet er tett sammenvevd i psykologisk litteratur. Stress er en naturlig respons på krav og utfordringer, og kan i moderasjon være motiverende. Men når stress blir kronisk, uten tilstrekkelig tid til restitusjon, kan det føre til utbrenthet, en tilstand av dyp fysisk, emosjonell og mental utmattelse.
Ifølge forskning av Christina Maslach, en ledende skikkelse innen utbrenthet, utvikles utbrenthet som en respons på langvarig og uløst stress, spesielt i jobbsammenheng. Mens stress ofte handler om å føle seg overveldet av krav, involverer utbrenthet en følelse av total utmattelse, tap av interesse for arbeid og redusert effektivitet. Det er som om kroppen og sinnet til slutt "brenner ut" etter langvarig belastning.
Psykologiske teorier peker på hvordan individets håndtering av stress kan påvirke risikoen for utbrenthet. Personer med høye forventninger til seg selv, eller de som har en tendens til å ignorere egne behov, er spesielt utsatt. Dessuten kan en arbeidskultur som belønner overarbeid og manglende balanse mellom jobb og fritid øke risikoen for utbrenthet.
Forebygging og behandling av utbrenthet innebærer å utvikle sunne stressmestringsstrategier, som å lære å sette grenser, praktisere mindfulness, og sikre tilstrekkelig hvile. Psykologisk støtte, som kognitiv atferdsterapi, kan være avgjørende for å bryte sirkelen av kronisk stress og forhindre utbrenthet.
Hør hele videoforedraget her: https://www.sinnsyn.no/alle-leksjoner-kurs/i/76586453/utmattelse-vs-livskraft