Bipolar lidelse, tidligere kjent som manisk-depressiv lidelse, er en kompleks psykisk lidelse som preges av ekstreme humørsvingninger mellom mani og depresjon. Fra et psykodynamisk perspektiv, som har sine røtter i Freud og videreutviklet av senere psykodynamiske teoretikere, kan bipolar lidelse forstås som et resultat av dype, ubevisste konflikter og forsvarsmekanismer.
Freudiansk teori antyder at mani og depresjon representerer to sider av samme konflikt. Maniske episoder kan sees som en forsvarsmekanisme mot underliggende depresjon, der individet beskytter seg mot dyp sorg og lav selvfølelse ved å oppleve en overdreven følelse av eufori og grandiositet. Den maniske tilstanden fungerer som en psykisk flukt fra de smertefulle følelsene som er til stede i den depressive fasen.
Senere psykodynamiske teorier har utforsket hvordan tidlige relasjonelle erfaringer og tilknytning kan bidra til utviklingen av bipolar lidelse. Utrygge tilknytninger og tidlige traumer kan føre til ustabile følelsesreguleringer, der individet svinger mellom intense positive og negative følelser som en måte å håndtere indre konflikter på.
Terapeutiske tilnærminger innenfor psykodynamisk terapi søker å forstå og bearbeide disse dype, ubevisste konfliktene. Gjennom terapiprosessen kan individet oppnå en bedre forståelse av sine emosjonelle svingninger og utvikle mer adaptive måter å regulere følelser på.
Hør hele videoforedraget her: https://www.sinnsyn.no/alle-leksjoner-kurs/i/76586453/utmattelse-vs-livskraft
#bipolarlidelse #psykodynamiskterapi #psykologi #SigmundFreud #følelsesregulering #mentalhelse #maniskdepressiv #terapi #tilknytning #psykoanalyse