Mentalt sterke mennesker fokuserer sin energi på de tingene de kan påvirke, og dette prinsippet er godt forankret i psykologisk litteratur. Dette innebærer å akseptere det de ikke kan kontrollere, som andres handlinger eller uforutsette hendelser, og konsentrere seg om deres egen innsats og reaksjoner. Denne tilnærmingen er sentral i kognitiv atferdsterapi (CBT), som lærer individer å identifisere og endre dysfunksjonelle tankemønstre for å forbedre emosjonell helse (Beck, 2011).
En viktig teori som understøtter dette prinsippet er locus of control, utviklet av Julian Rotter. Individer med en intern locus of control tror at de har kontroll over sine liv gjennom egne handlinger, mens de med en ekstern locus of control føler at eksterne faktorer dominerer deres skjebne. Forskning viser at en intern locus of control er knyttet til høyere nivåer av motivasjon, lavere stress og bedre psykisk helse (Rotter, 1966). I tillegg er dette prinsippet sentralt i mindfulness-baserte tilnærminger, som oppfordrer til å akseptere øyeblikket som det er, uten å dømme. Jon Kabat-Zinns arbeid innen mindfulness viser at å akseptere tingene vi ikke kan kontrollere reduserer stress og forbedrer livskvaliteten (Kabat-Zinn, 1990).
Ved å fokusere på det de kan kontrollere, som egen innsats og reaksjoner, bygger mentalt sterke mennesker resiliens. Dette gjør dem bedre rustet til å håndtere livets utfordringer med ro og effektivitet, og fremmer en følelse av mestring og indre styrke.