15 minutter

Regnet trommer på taket. Lang unna høres tordenskrall og vinden smyger seg rundt hushjørnene. Det er en regntung kveld, og kvelden går mot natt. Lyden av mektig natur kan virke avslappende på mange mennesker. Istedenfor å lytte til bekymringer før man legger seg, anbefaler jeg å lytte til naturen. Tanker vil uansett komme og gå, men du kan la ditt fokus hvile i lyden av regn og uvær. Du er en del av naturen, og du er del av noe som er langt større enn deg selv. Ofte lar vi hodet jobbe med ting som har skjedd eller ting vi frykter kommer til å skje. Det er greit å involvere seg i livets utfordringer og problemer, men når du skrur på dette lydsporet med naturlyder, er det for å gi deg selv en mental pause. Akkurat nå skal du ikke løse problemer, men la hodet hvile. Konsentrer deg om regnet og la det omfavne hele din bevissthet.

 

Istedenfor å la vår oppmerksomhet følge tanker og følelser, handler meditasjon om å forankre sin oppmerksomhet i noe som ikke er like bevegende. Som nevnt er det vanlig å tilstrebe fokus på pust, mens i denne seksjonen av SinnSyns mentale helsestudio skal vi forsøke å hvile vår oppmerksomhet i et lydbilde. Her får du lyden av regnet som hamrer mot asfalten og biler som kommer og går.

 

Din oppgave er å la oppmerksomheten oppslukes av de urbane uværslydene, og nå må alle tanker som krever din oppmerksomhet vente. For akkurat nå skal du ikke løse problemer, men restituere hodet. Lyden vil ikke stoppe tankene, men du skal holde fokus på lydbilde, ikke involvere deg i problemløsning akkurat nå i denne meditasjonsøkta.

 

Ofte kan denne typen lydbilder også brukes som innsovning. Det er ikke så uvanlig at Insomni skyldes et hodet som ikke vil gi slipp på tanker og følelser, og dermed jobber på spreng, selv om vi hadde bestemt oss for å sove. Prøv et lydbilde som innsovning, og kanskje kan det gi deg en god natt søvn.