15 minutter

Hvis du bor i byen, kan det hende at du er vant til en viss bakgrunnsstøy. For noen er det irriterende, men for andre virker det beroligende. Selv opplever jeg at urbane lyder gir meg en viss ro. Jeg opplever at verden er i bevegelse, det er liv, selv om jeg nå befinner meg på avstand. Når jeg begynner å tenke, bekymre meg eller engasjere meg i mentale prosesser, forsvinner fokuset på bakgrunnsstøyen og hjernen opererer på en konsentrert måte. Som regel er det bra, men noen ganger tenker jeg så mye at det blir vanskelig å slappe av, og da er det viktig for meg å koble av tanker og mental støy og fokusere oppmerksomheten min et annet sted. Dette er også essensen i meditasjon, men istedenfor å fokusere på pust, fokuserer jeg ofte på naturlyder eller urbane lydbilder som en måte å restituere mentalt. Jeg fester min oppmerksomhet til lyden av byen og regnet utenfor, mens jeg lener meg tilbake i stolen og lukker øynene. Dette er mentalt avslappende, og det er ofte søvndyssende, noe som gjør at det også er min metode for innsovning i perioder hvor jeg føler meg stressa eller mentalt overbelastet.

 

Istedenfor å la vår oppmerksomhet følge tanker og følelser, handler meditasjon om å forankre sin oppmerksomhet i noe som ikke er like bevegende. Som nevnt er det vanlig å tilstrebe fokus på pust, mens i denne seksjonen av SinnSyns mentale helsestudio skal vi forsøke å hvile vår oppmerksomhet i et lydbilde. Her får du lyden av regnet som hamrer mot asfalten og biler som kommer og går.

 

Din oppgave er å la oppmerksomheten oppslukes av de urbane uværslydene, og nå må alle tanker som krever din oppmerksomhet vente. For akkurat nå skal du ikke løse problemer, men restituere hodet. Lyden vil ikke stoppe tankene, men du skal holde fokus på lydbilde, ikke involvere deg i problemløsning akkurat nå i denne meditasjonsøkta.

 

Ofte kan denne typen lydbilder også brukes som innsovning. Det er ikke så uvanlig at Insomni skyldes et hodet som ikke vil gi slipp på tanker og følelser, og dermed jobber på spreng, selv om vi hadde bestemt oss for å sove. Prøv et lydbilde som innsovning, og kanskje kan det gi deg en god natt søvn.