15 minutter

Det er velkjent at naturen har en positiv og beroligende effekt. Selv lyder og bilder av natur har en målbar stress dempende effekt. Derfor har vi et stort bibliotek av lydbilder fra naturen her inne på SinnSyns mentale helsestudio. Hensikten er å bruke lydene og bildene som bakteppe for meditasjon. Det er også egnet for avslapning, og noe mange bruker for å falle i søvn.

 

Men det er ikke bare naturlyder som har beroligende effekt. Også en del musikk kan ha denne effekten, og i disse lydbildene kombineres meditativ musikk og naturlyder.

 

Noen kaller det også for selvhjelpsmusikk. Det vil si at det er melodier som brukes for å lindre stress og finne mer balanse i kropp og sinn. Det er kanskje mer naturlig å referere til disse lydbildene som helbredelses- eller meditasjonsmusikk, og de er designet for å fremme sunn avslapning og lindre stress. Noen mennesker tror at selvhjelpsmusikk også kan styrke bevisstheten og konsentrasjonen. Hovedhensikten med selvhjelp, eller helbredende, musikk er å gi næring til sjelen og slappe av kroppen ved å redusere blodtrykket. Helbredende musikk har en tendens til å ha en beroligende effekt på grunn av frekvensene som brukes til å produsere innspillingene.

 

De som øver meditasjon eller yoga, hører ofte på helende musikk samtidig. Noen mennesker tror musikken bidrar til å øke bevissthetsnivået som er nødvendig for å oppnå en transcendental tilstand. Det vil si at man oppnår en sinnstilstand som er vesensforskjellig fra hverdagslivets tjas og mas.

 

Kanskje kan du bruke dette lydbildet med regn og beroligende musikk som utgangspunkt for din meditasjonspraksis. Det kan også hende at dette er noe du kan ha god nytte av før du skal sove. Ofte er det vanskelig å falle i søvn på grunn av et hodet som opererer på høygir, selv om vi har lagt oss under dyna for å sove. Det er ikke så lett å skru av galopperende tanker, men det er mulig å feste sin oppmerksomhet til lydbildet, og deretter avstå fra å forfølge egne tankerekker. Tanker kommer og går uansett, men vi kan velge å ikke engasjere oss i aktiv tenkning og problemløsning. Det er viktig å løse problemer, men ikke når man skal sove eller slappe av. Ved hjelp av meditative lydbilder, og her en kombinasjon av regn og beroligende musikk, kan vi forankre vår oppmerksomhet i lydbildet istedenfor aktiv kontemplasjon. Lykke til.