15 minutter

Meditasjon foregår gjerne ved at man fokuserer på sin egen pust. Hver gang man begynner å tenke på noe annet, gruble eller engasjere seg i tanker og mentale floker, forsøker man å legge merke til dette og veilede sin oppmerksomhet tilbake til pusten. Det er den klassiske varianten av oppmerksomhetstrening. I denne seksjonen presenterer jeg en lignende, men litt annerledes metode. Her er det lyden som skal være vårt mentale anker som hjelper oss å holde fokus her og nå.

 

Se for deg at du sitter på et tog. Du har god tid og du skal være her lenge. Det er ingenting du kan få gjort med hverdagslivets utfordringer og problemer akkurat nå. Du må bære være akkurat der du er. Forsøk å la tankene flyte fritt, mens du beholder din oppmerksomhet på lyden av toget som beveger seg fra stasjon til stasjon. Hvis du forføres av tanker som vil at du skal engasjere deg i problemløsende aktiviteter, legger du merke til impulsen, men veileder din oppmerksomhet til bake til toget. Hvil i dette lydbilde og la tankene gjøre som de vil.

 

Ofte bruker jeg dette i forbindelse med innsovning. Når jeg ikke får sove, er det som regel fordi jeg fortsetter å gruble på noe eller løse problemer i tankene. Jeg har lagt kroppen ned på senga, og den er for så vidt klar for å falle i søvn, men så lenge hodet fortsetter å jobbe på høygir, tar det lang tid før jeg sovner. Evnen til å ikke engasjere seg i aktiv tenkning er en verdifull egenskap for å få ro og hvile. Jeg gjør det ved å la fokus falle på et sted jeg har i hodet, og dette stedet er akkopagnert av lyder fra naturen eller lyden av motordur eller som her: lyden av et tog. Når jeg faktisk er på et tog, og klarer å la tankene flyte fritt, opplever jeg ofte en stor ro. Derfor har jeg gode assosiasjoner til tog, og det representerer en slags «livs-lomme» hvor jeg kan slappe helt av. På dette stedet er det ikke plass til grubling og tankevirksomhet. Hvis hjernen fortsetter å produsere tanker, lar jeg det bare skje, men jeg følger ikke tankene aktivt. Isteden lar jeg oppmerksomheten hvile i togkupeen.