15 minutter

I denne seksjonen handler det om å finne et lydbilde som kan fungere som bakteppe for mental restitusjon. Dette er et lydbilde fra en trafikkert motorvei hvor bilene suser forbi. Det er en jevn diffus lyd av biler som kommer og går. En kjent meditasjonsøvelse handler om å se for seg at man sitter ved en vei og nettopp observerer bilene kjøre forbi. Hvis man plutselig begynner å involvere seg i trafikken, stoppe bilene og dirigere dem i ulike retninger, vil du sannsynligvis få store problemer og bli rimelig stressa. I denne analogien er bilene representanter for tankene våre, og formålet med meditasjon er å la tanker komme og gå uten å involvere seg som «mentalt trafikk-politi». La tankene være akkurat slik de er, uten å dirigere dem.

 

Evnen til å finne ro og hvile, selv om livet vårt til tider oppleves anmassende og vanskelig, er kanskje blant våre viktigste egenskaper. Det betyr ikke at man skal unnvike livets krav for å finne ro, men at man alltid skal vite at det er mulig å ta en pause, hvile hodet og finne restitusjon. Uten restitusjon blir systemet overarbeidet og vi vil slutte å fungere.

 

Imidlertid er det ikke alltid lett å finne ro. Ofte legger vi oss ned på sofaen eller senga med den hensikt å hvile, men hodet fortsetter å løse problemer og tankene galopperer videre på morgendagens utfordringer eller aktuelle prosjekter. Vi trenger å bruke vårt mentale maskineri på problemløsning, men vi kan ikke gjøre det hele tiden. I perioder må vi dirigere tankene våre og be dem stopp på vår kommando, men ikke alltid. Hvis vi alltid skal involvere oss i den «mental trafikken» blir livet et eneste stort problem, og det er ingen tjent med. En teknikk for å slappe av, eller falle i søvn, handler om å etablere seg i «orkanens øye», som altså handler om å hvile i et «mental fristed» etablert i fantasien. Og her kan du se for deg at du sitter i en bil som suser av sted, eller i en hytte med utsikt til en trafikkert vei. Du skal bare slappe av, ikke involvere deg i trafikken, men hvile din oppmerksomhet i susen fra veien.