Morgenstund


Vi har ferie for å slappe av, restituere og oppleve noe annet. Men stort sett er ferie forbeholdt non få uker i året. De resterende dagene er ofte fylt med masse gjøremål, bekymringer, interesser, relasjoner, klammerier, krav, forventninger og alt annet som legger beslag på vår mentale kapasitet. Det er ingenting galt med det, og vi trenger utfordringer for å fylle livet med innhold som gir mening, men vi trenger også å slappe av i løpet av en dag, selv utenfor ferieperioder.

For mange er det utfordrende å slappe av, og for mange er det utfordrende å finne den roen som skal til for å falle i søvn på kvelden til rimelig tid. I den forbindelse finnes det en del teknikker for avslapning. I seksjonen for meditasjon her på SinnSyns mentale helsesenter kan du lære mer om hvordan man forankrer sin oppmerksomhet, slik at den ikke lar seg okkupere av tanker som hele tiden finner noe nytt å streve med. For å slappe og og for å falle i søvn, er vi avhengige av at hjernen ikke operere på høygir. Min måte å sovne på involverer den teknikken som jeg presenterer i denne seksjonen, nemlig en form for «happy place». Det vil si at jeg har muligheten til å gå i meg selv, hvile tankene og oppmerksomheten i et rom i fantasien, og dette rommet har jeg skjermet for grubling og alle former for problemløsende aktiviteter. Det er et «mentalt fristed» i mitt eget indre, et feriested i fantasien hvor jeg finner sjelefred, og det har hjulpet meg i søvn utallige ganger. Det kan virke banalt å etabler et «mentalt fristed» for å falle i søvn, men det har vært gull verdt for min egen helse. Det er heller ikke så lett som det høres ut, for tankene kan være svært urolige og vanskelige å temme, noe som gjør at man må trene opp evnen til å hvile i sitt «mentale fristed». Her får du et fristed som kanskje kan inspirere deg i konstruksjonen av ditt eget «mentale rom». Jeg har kalt dette rommet, som egentlig er en svært trivelig terrasse, for «Morgenstund».

Det er tidlig morgen en dag på sensommeren. Det er god temperatur, men det har vært regn hele natten og det regner fremdeles. Imidlertid er skyene i ferd med å lette, og lukten av vått gress og frisk luft er fornemmelsen man kan merke på denne terrassen.

Kanskje kan du ta med deg denne terrassen inn i din egen fantasi, eventuelt bygge den om etter egne preferanser, og dermed etablere et sted hvor hodet kan hvile.