Kongeveien til det ubevisste

|

Klassisk drømmetydning

Der den nye drømmetydningen kobler drømmene dine til dine personlige evner, så forbinder den klassiske drømmetydningen snarere drømmene dine til din indre tilstand og følelsesliv:

Du er naken offentlig

Ofte er nakenhet i drømme et symbol på at du føler en form for skam. Drømmer du f.eks. at du er naken på arbeidsplassen, kan det bety at du føler deg gjennomskuet og underlegen i forhold til sjefen eller kollegene dine – at du ikke er god nok. Nakenhet i drømmeland er altså et tegn på dårlig selvbilde og at man har vanskeligheter med å takle visse sosiale relasjoner.

Du blir jaget

Hvis noen er etter deg i drømmen, er forfølgeren ofte et symbol på et gammelt traume eller problem som du ikke har fått løst. Å bli jaget er i seg selv ofte et tegn på depresjon eller selvbebreidelse.

Du faller

Drømmer om å falle ned fra f.eks. en høy bygning eller et stup vil ofte være et symbol på at du har tatt en sjanse i livet og nå frykter risikoene som er forbundet med det. Falldrømmer kan også være et tegn på at du er stresset og har mistet kontrollen.

Du har gått deg vill

Mange opplever i drømme at de har gått seg vill og ikke kan finne veien. Når du har gått deg bort i drømmeland, handler det i virkeligheten om at du er utrygg i en situasjon som er fremmed for deg. Det kan f.eks. være at du er overarbeidet og stresset og ikke lytter til dine egne behov.

Du mister tenner

Hvis tennene ramler ut av munnen din i drømme, kan det bety at du føler at du holder på å tape ansikt. Tap av tenner kan også være et tegn på at du har lidd nederlag eller at noen har såret stoltheten din.

Du har sex

Sex i en drøm kan symbolisere uforløste følelser overfor den personen du har sex med. Det kan være en intimitet du savner å gi uttrykk for, eller ugjengjeldte følelser som ikke nødvendigvis er koblet til noe seksuelt.

Du flyr

Hvis du i drømmen svever glad omkring, er det fordi du føler deg fri – kanskje fordi du nettopp har løst et vanskelig problem eller er blitt kvitt en tung bør. Men hvis du er redd for å falle mens du flyr rundt, kan drømmen bety at du er havnet i en situasjon du ikke kan håndtere.

Drømmer er interessant, og nå skal du få være med til en refleksjonsrunde hvor jeg drodler videre over drømmens betydning. Når vi har hørt etter på tankene våre, innsett at mange av dem har et negativt fortegn, og deretter forsøkt å fungere som påtalemyndighet ovenfor vårt eget tankegods, har vi lagt inn på den kognitive selvutviklingsveien. Men hvis du vil gå dypere, og virkelig finne ut hva som motiverer og drifter nettopp de tankene du blir oppmerksom på i det psykiske terrenget, så kan det hende at vi må via drømmene for å gjøre det ubevisste bevisst.