Fortolke drømmer
Fortolke drømmer
Sondre Risholm LiverødSondre Risholm Liverød
00:00
00:00

I løpet av en dag har vi nærmere 50.000 tanker som flyter gjennom hodet. De påvirker oss, selv om vi ikke er oppmerksom på dette. Den kognitive psykologien dreier seg om å identifisere tankene, undersøke hva de sier og eventuelt føre en slags rettsak mot destruktive tanker som kun ansporer til depressive følelser, angst eller uberettiget selvkritikk. Det neste spørsmålet er hvor disse tanene kommer fra. Tanker er noe som på sett og vis kommer av seg selv, og dersom mange av dem har et nedslående budskap, kan dette forpeste livet vårt og kvele både engasjement og livslyst. I den psykoanalytiske tradisjonen er de tankene vi er oppmerksomme på, noe som stammer fra krefter i vårt ubevisste liv. Dermed må man dykkene ned i det ubevisste for å komme til bunns i psykisk materiale av destruktiv karakter. Hvordan får man tilgang til det ubevisste? Via drømmene. Månedens øvelse handler om å lodde dybden i seg selv, gjøre det ubevisste bevisst, gjennom fortolkning av våre egne drømmer.

Jeg starter med noen pop-psykologiske betraktninger av drømmenes natur og hva drømmer egentlig betyr. Deretter skal jeg drodle videre over drømmen som «kongevei til det ubevisste» før jeg avslutter med de konkrete øvelsen eller månedens oppfordring.

Drømmetydning har fascinert mennesker i årtusener, fra de eldste sivilisasjoner til moderne tid. I psykologien har drømmer blitt studert for å forstå den menneskelige psyke, avsløre underbevisste prosesser, og tilby innsikt i individers mentale tilstand. Denne artikkelen utforsker drømmetydning fra et psykologisk perspektiv, med referanser til betydningsfulle teorier og forskere innen feltet.

Sigmund Freud og Det Ubevisste

Sigmund Freud, grunnleggeren av psykoanalysen, er kanskje den mest kjente figuren innen drømmetydning. I sin banebrytende bok "Die Traumdeutung" (Drømmetydning) fra 1900, introduserte Freud ideen om at drømmer er "kongeveien til det ubevisste". Han hevdet at drømmer er uttrykk for ubevisste ønsker og konflikter, ofte relatert til undertrykte seksuelle og aggressive impulser.

Freud delte drømmens innhold i to deler: manifest innhold (den bokstavelige historien i drømmen) og latent innhold (de skjulte betydningene bak manifest innhold). Gjennom drømmearbeid forsøkte Freud å avsløre det latente innholdet og dermed gi innsikt i pasientens ubevisste tanker og følelser.

Carl Jung og Arketyper

Carl Jung, en av Freuds elever som senere utviklet sine egne teorier, tok en annen tilnærming til drømmetydning. Jung mente at drømmer ikke bare reflekterte individuelle konflikter, men også kollektive ubevisste prosesser. Han introduserte konseptet om arketyper, universelle symboler og temaer som finnes i det kollektive ubevisste.

Jung hevdet at drømmer ofte inneholder arketypiske bilder, som hjelper individet å navigere gjennom viktige livsfaser og psykologiske transformasjoner. For eksempel kan drømmer om en "skyggeskikkelse" indikere konfrontasjon med ens eget mørke, undertrykte sider.

Moderne Teorier og Forskning

I moderne psykologi har drømmetydning utviklet seg videre med bidrag fra ulike retninger. Her er noen sentrale teorier og forskere:

Neurokognitiv Teori

Antti Revonsuo, en finsk kognitiv nevroforsker, har foreslått en evolusjonær teori om drømmer kalt "Trussel-Simuleringsteorien". Ifølge Revonsuo tjener drømmer en overlevelsesfunksjon ved å simulere trusler og øve på responsstrategier. Dette kan forklare hvorfor mange drømmer inneholder elementer av fare eller utfordring.

Emosjonell Regulering

Ernest Hartmann, en amerikansk psykiater, har foreslått at drømmer spiller en viktig rolle i emosjonell regulering. Ifølge Hartmann hjelper drømmer oss med å bearbeide sterke følelser og integrere emosjonelle opplevelser i vår bevisste forståelse. Dette kan forklare hvorfor drømmer ofte er intense og emosjonelt ladede.

Kognitiv-Atferdsteori

Deirdre Barrett, en amerikansk psykolog, har utforsket hvordan drømmer kan brukes til problemløsning og kreativitet. Barretts forskning viser at drømmer ofte reflekterer våre daglige bekymringer og problemer, og kan gi kreative løsninger som ikke er åpenbare i våken tilstand.

Praktisk Anvendelse av Drømmetydning

I psykoterapi kan drømmetydning være et verdifullt verktøy for å forstå klientens ubevisste prosesser og fremme innsikt og personlig vekst. Terapeuter bruker ofte drømmer som et utgangspunkt for å utforske følelser, relasjoner, og underliggende konflikter.

Metoder for Drømmetydning

  • Fri Assosiasjon: Klienten blir bedt om å assosiere fritt rundt drømmens bilder og temaer for å avdekke underliggende betydninger.
  • Symbolanalyse: Utforsking av drømmens symboler for å forstå deres personlige og arketypiske betydning.
  • Aktiv Imaginering: En teknikk utviklet av Jung, hvor klienten utforsker drømmens scener i en våken tilstand for å utdype forståelsen og integrere innsikter.

Litteraturliste

Freud, S. (1900). The Interpretation of Dreams. New York: Macmillan.

Jung, C. G. (1964). Man and His Symbols. New York: Doubleday.

Revonsuo, A. (2000). The Reinterpretation of Dreams: An Evolutionary Hypothesis of the Function of Dreaming. Behavioral and Brain Sciences, 23(6), 877-901.

Hartmann, E. (1998). Dreams and Nightmares: The New Theory on the Origin and Meaning of Dreams. New York: Plenum Press.

Barrett, D. (1993). The Committee of Sleep: How Artists, Scientists, and Athletes Use Dreams for Creative Problem-Solving—and How You Can Too. New York: Crown Publishers.

Drømmetydning tilbyr et unikt vindu inn i menneskets ubevisste liv, og gir verdifull innsikt som kan berike både personlig forståelse og terapeutisk praksis. Gjennom studiet av drømmer kan vi bedre forstå de dypere lagene av vår psyke og navigere våre indre landskap med større bevissthet.