15 minutter

Musikk og natur bebor begge elementer som har en stress-dempende effekt på mennesker. Når kroppen er på høygir, eventuelt bekymret og stressa, er systemet fullt av stresshormoner som Kortisol og Adrenalin. Over tid kan den nevrokjemciske cocktailen være skadelig for oss. Faktisk er langvarig forhøyet stress forbundet med en 43 % høyere sjanse for en tidlig død. Stress er egentlig en reaksjon som skal hjelpe oss å takle utfordringer, men vi kan ikke være i alarmberedskap hele tiden. Vi må lære oss å senke skuldrene og slappe av. Det kan blant annet gjøres ved å aktivere vagusnerven. Det er den lengste nerven i kroppen som forbinder hjernen med de indre organene. Når vi aktiverer denne nerven, vil energien i Amygdala (som blant annet koder for stress og uro) avta, og kortisolnivået vil senkes. Det viser seg at beroligende musikk og natur aktiverer vagusnerven og virker avslappende. Derfor kan kombinasjonen av naturlyder og musikk være et egnet bakteppe for avslapning.

 

Her kombineres altså naturlyder med beroligende musikk og et bilde som illustrerer en sydhavsøy med krystallklart vann.


 

Musikken i bakgrunnen skaper en rolig og avslappet atmosfære og egner seg derfor utmerket som bakgrunnsmusikk for f.eks. yoga eller meditasjon. Denne typen musikk er også laget for generelt å redusere stressnivået under hvilken som helst aktivitet.

 

Kanskje kan du bruke dette lydbildet fra sydhavsøya som utgangspunkt for din meditasjonspraksis. Det kan også hende at dette er noe du kan ha god nytte av før du skal sove. Ofte er det vanskelig å falle i søvn på grunn av et hodet som opererer på høygir, selv om vi har lagt oss under dyna for å sove. Det er ikke så lett å skru av galopperende tanker, men det er mulig å feste sin oppmerksomhet til lydbildet, og deretter avstå fra å forfølge egne tankerekker. Tanker kommer og går uansett, men vi kan velge å ikke engasjere oss i aktiv tenkning og problemløsning. Det er viktig å løse problemer, men ikke når man skal sove eller slappe av. Ved hjelp av meditative lydbilder, og her en kombinasjon av bølgeskvulp og beroligende musikk, kan vi forankre vår oppmerksomhet i lydbildet istedenfor aktiv kontemplasjon. Dersom vi på denne måten kan la tanker være i fred, og la de være akkurat sånn som de er uten å involvere oss, vil nivået av stresshormoner avta. Det er når vi aktivt tenker og bekymrer oss, at hjernen oppfatter behovet for drahjelp fra aktiverende nevrokjemi. Hvis vi klarer å ikke bedrive mental krigføring eller kreativ problemløsning, vil hjernen oppfatte at vi skal slappe av og ikke trenger verken Adrenalin eller Kortisol, snarere tvert imot.