15 minutter
15 minutter
Lyder fra naturen har en beroligende effekt på menneske. Mange finner ekstra ro og sjelefred ved sjøen, og da er det gjerne horisonten som kan avstedkomme noe Freud kalte «oseanfølelsen». Det er en ganske omseggripende følelse av en slags stilltiende ekstase, av fred eller enhet med universet. Rudolf Otto kalte det “det numinøse”. Her får du en bit av havet i form av et lydbilde med bølger som kommer og går. Lukk øynene, hvil oppmerksomheten din i bølgene, og la alle andre tanker fare.
Play
15 minutter
15 minutter
Musikk og natur bebor begge elementer som har en stress-dempende effekt på mennesker. Når kroppen er på høygir, eventuelt bekymret og stressa, er systemet fullt av stresshormoner som Kortisol og Adrenalin. Over tid kan den nevrokjemciske cocktailen være skadelig for oss. Faktisk er langvarig forhøyet stress forbundet med en 43 % høyere sjanse for en tidlig død. Stress er egentlig en reaksjon som skal hjelpe oss å takle utfordringer, men vi kan ikke være i alarmberedskap hele tiden. Vi må lære oss å senke skuldrene og slappe av. Det kan blant annet gjøres ved å aktivere vagusnerven. Det er den lengste nerven i kroppen som forbinder hjernen med de indre organene. Når vi aktiverer denne nerven, vil energien i Amygdala (som blant annet koder for stress og uro) avta, og kortisolnivået vil senkes. Det viser seg at beroligende musikk og natur aktiverer vagusnerven og virker avslappende. Derfor kan kombinasjonen av naturlyder og musikk være et egnet bakteppe for avslapning.
Play
15 minutter
15 minutter
Musikk som svinger på en bestet frekvens virker beroligende og søvndyssende. I tillegg er melodien supplert av bølgeskvulp som også har en beroligende effekt. Til sammen er dette et meditativt lydbilde som sikter på å roe ned kropp og sinn på dyp måte. Det er også et lydbilde som egner seg godt for overgang til søvn.
Play
15 minutter
15 minutter
Det er velkjent at naturen har en positiv og beroligende effekt. Selv lyder og bilder av natur har en målbar stress dempende effekt. Derfor har vi et stort bibliotek av lydbilder fra naturen her inne på SinnSyns mentale helsestudio. Hensikten er å bruke lydene og bildene som bakteppe for meditasjon. Det er også egnet for avslapning, og noe mange bruker for å falle i søvn.
Play