Kunsten å tenke godt: Å trene sinnet til større klarhet og fleksibilitet
Evnen til å tenke godt er en grunnleggende ferdighet som kan ha enorm innvirkning på vårt liv, både personlig og profesjonelt. Som mennesker har vi en tendens til å tenke i mønstre, noe som både kan være til hjelp, men også begrense vår forståelse av verden. Når vi møter utfordringer eller skal finne løsninger på problemer, vender vi ofte tilbake til gamle tankemåter, og vi overser dermed nye og mer kreative tilnærminger. Det er her den britiske legen og tenkeren Edward de Bono kommer inn med sine ideer om "lateral tenkning". Han hevder at ved å bevisst utfordre våre tankemønstre og trene opp vår evne til å tenke kreativt, kan vi utvide vårt mentale repertoar og øke vår fleksibilitet i møte med komplekse situasjoner.
God tenkning krever både klarhet og fleksibilitet. Klarhet hjelper oss med å skjære gjennom distraksjoner og forvirring, slik at vi kan identifisere essensen av et problem eller en idé. Fleksibilitet, på den annen side, gjør det mulig for oss å se situasjoner fra nye perspektiver, noe som kan gi oss dypere innsikter og mer kreative løsninger. En sentral del av denne tenkeevnen er evnen til å identifisere den mest vesentlige ideen i en informasjonsenhet, enten det er en samtale, en bok, eller en podcast. Edward de Bono argumenterer for at å trene sinnet til å finne denne sentrale ideen er et viktig skritt i å styrke vår kritiske og kreative tenkning. Denne øvelse handler om å bruke noen minutter etter at du har hørt en episode på SinnSyn til å formulere det du oppfatter som episoden viktigste ide. Du kan høre episoden som hører til denne øvelsen («Finn den sentrale ideen» under avdeling for øvelser her i appen), og i denne artikkelen kan du lese mer om teorien bak øvelsen og finne et skriveark du eventuelt kan printe ut for å gjøre øvelsen slik den er beskrevet her.
Fordelene med fleksibel og dyp tenkning
Evnen til å tenke godt og fleksibelt styrker vår mentale helse på flere måter. For det første gjør det oss i stand til å unngå fastlåste tankemønstre som kan føre til negative følelser som frustrasjon eller angst. Ved å være åpne for flere perspektiver, reduserer vi sjansen for å bli fanget i én måte å se verden på. Dette kan igjen føre til økt motstandsdyktighet, da vi lettere kan tilpasse oss skiftende omstendigheter uten å føle oss overveldet.
God tenkning bidrar også til økt selvbevissthet. Ved å trene på å analysere informasjon grundigere og finne de viktigste poengene, lærer vi mer om hvordan vi selv tenker, hvilke tankemønstre vi har, og hvor vi kan bli mer fleksible. Det er en form for mental trening som kan sammenlignes med å utvikle fysisk smidighet – jo mer vi øver, jo lettere vil vi kunne skifte mellom ulike mentale posisjoner og perspektiver. Dette skaper ikke bare større klarhet, men det styrker også vår evne til å håndtere komplekse emosjonelle og mentale utfordringer.
I dagens samfunn er vi ofte overveldet av mengden informasjon vi må forholde oss til. Vi tar til oss nyheter, podcaster, artikler og samtaler i raskt tempo, og det kan være utfordrende å holde oversikten over det viktigste. Men ved å trene på å finne den sentrale ideen i det vi hører eller leser, kan vi begynne å navigere mer bevisst gjennom informasjonsflommen, og dermed sikre at vi tar med oss den kunnskapen som er mest verdifull.
Øvelse: Finn den sentrale ideen
For å styrke evnen til å finne essensen i informasjon, er det en verdifull øvelse å lytte til en episode på SinnSyn, og deretter reflektere over det viktigste budskapet. Dette handler ikke bare om å oppsummere innholdet, men også om å trene på å trekke ut det du mener er det mest sentrale poenget i episoden.
Trinn for trinn:
Lytt til en episode av SinnSyn: Velg en episode som interesserer deg, og lytt aktivt. Prøv å holde fokus på helheten, men vær også oppmerksom på temaer eller ideer som står ut for deg.
Noter ned umiddelbare tanker: Etter at episoden er ferdig, ta et par minutter til å skrive ned noen umiddelbare tanker. Hva var det første som slo deg? Hva var hovedtemaet, og hva ble sagt som gjorde et spesielt inntrykk?
Formuler hovedbudskapet: Forsøk nå å destillere episoden ned til en enkel setning eller to. Hva var den sentrale ideen eller budskapet i episoden? Hva var det som episoden egentlig handlet om, når alt kommer til alt?
Reflekter over anvendelse: Når du har identifisert hovedideen, reflekter over hvordan denne ideen kan være relevant for ditt eget liv. Hvordan kan du bruke denne innsikten i dine egne tanker, handlinger eller relasjoner? Dette trinnet handler om å integrere lærdommen og gjøre den personlig og praktisk.
Ved å gjennomføre denne øvelsen jevnlig, trener du ikke bare opp evnen til å forstå informasjon dypere og mer presist, men du utvikler også en mental vane hvor du stadig reflekterer over hvordan kunnskapen kan anvendes i ditt eget liv. Det er en måte å koble sammen læring, refleksjon og handling, som er essensielt for både personlig vekst og god mental helse.
Oppfordring: Lytt til en episode av SinnSyn i dag, og bruk denne øvelsen for å finne den sentrale ideen.
Bruk eventuelt vedlagt skriveark.