Passiv aggresjon del 1 av 3

|

Hva er passiv-aggressiv oppførsel?

Passiv-aggressiv oppførsel er når du uttrykker negative følelser indirekte i stedet for å snakke åpent om dem. Under andre verdenskrig, da soldater ikke ville følge offiserenes ordre, beskrev psykologer dem som “passivt-aggressive.” Et nytt begrep den gang, men fortsatt relevant i dag.

I det vi henfaller til passiv aggresjon, føler vi oss sine, irriterte eller frustrerte, men oppfører oss likevel nøytralt eller hyggelige og mer muntre enn vi normalt sett er. Vi uttrykker med andre ord det motsatte av hva vi føler, men irritasjonen vil komme til overflaten via mer subtile veier. For eksempel kan vi si ja til et prosjekt, men mene at prosjektet er feilslått på vesentlige områder, men istedenfor å si vår mening og konfrontere prosjektleder, sier vi ja til vår del av oppgaven, men leverer ikke arbeidet på tiden eller prokrastinerer hele prosessen med vilje.

Passiv aggresjon er ikke en psykisk lidelse. Men mennesker med psykiske lidelser kan opptre på den måten. Passiv aggresjon kan skade dine personlige og profesjonelle forhold, og derfor er det lurt å vite litt om de psykologiske mekanismene bak denne såkalte forsvarsmekanismen. Velkommen til et passivt aggressivt dypdykk i menneskers psykiske bakholdsangrep.