15 minutter

Dette er en variant på et mantra som synges av Tibetanske buddhistmunker. Det er en variasjon på mantraet som kalles Padmasambhava og assosieres med balanse og fred. I følge buddhistisk tradisjon vil du oppnå et fredfullt liv fullt av velsignelser dersom du gjentar dette verset 108 ganger om dagen. Trolig er tallet tilfeldig, og poenget er nok at den buddhistiske gjentakelsen av rim og regler, med mørke toner, er en del av meditasjonspraksisen. Det handler om å hvile sin opperksomhet i en litt suggererende stemme som messer de samme ordene igjen og igjen. Det er en auditiv form for meditasjon, og det kan fungere godt for å dempe grubling og anstrengt tankevirksomhet.

Teksten er som følger: Om Ah Hum Vajra Guru Padma Sindhi Hum (Sanskrit) eller

Om Ah Hung Benza Guru Pema Siddhi Hung (Tibetansk språk).

Flere av lydbildene fra de Tibetanske munkene er suggererende og drives fremover av en dyp stemme og en «hummende» lyd. Lyden er ikke tilfeldig valgt, og det viser seg at de dype tonene på sett og vis kan fylle vår opperksomhet på en måte som demper bekymringer, uro og andre anstrengelser som oppstår i et rastløst sinn. For å finne ro og mental hvile, er det viktig at vi ikke lar hjernen kjøre på høygir hele dagen, og det er derfor meditasjon som regel sikter på å «tømme hodet» for mentalt støy. I løpet av en vanlig hverdag vil et gjennomsnittsmenneske bombarderes med stimuli fra smarttelefoner og urbane miljøer. Det er ikke bare det at mange lever et stressende liv, men bare det å utsette seg for den digitale tidsalderens malstrøm av stimuli er en voldsom påkjenning for vårt mentale apparatur. De fleste ønsker ro og hvile, og de fleste må ha det for å falle i søvn, men opp mot 45 % av oss har problemer med søvnen. Mye av årsaken ligger i et galopperende sinn, og derfor er de suggererende lydene fra de tibetanske munkene et verdifullt verktøy for å rekalibrere oss selv.

Hvis du finner ut at mantra-meditasjon er en god praksis for deg, er det anbefalt å gjøre dette hver dag. Hvis du er en uerfaren mediterer, kan det være lurt med en god opptrappingsplan. Det vil si at du velger ut et mantra som passer for deg, tilstreber å sitte i en behagelig og verdig stilling, og lar oppmerksomheten oppslukes i munkens stemme og den jevne rytmen. Kanskje kan du begynne med 15 minutter av gangen den første måneden, deretter øke til 30 minutter neste måned og eventuelt gå videre til 45 minutter og opp mot en time. Det er imidlertid ikke for alle å sitte 1 time i meditasjon, men kanskje du finner ut at 30 minutter om dagen er et egnet mål.